01-05-25 Dag van de Arbeid, word hier 2 dagen gevierd
1 mei 2025 - Visoko, Bosnië en Herzegovina
Na een stroeve start van de dag, zijn we toch maar weer op pad gegaan op naar Visoko waar de 5 Pyramide ‘s zijn, het blijft vrij rustig in de camper, het is nog steeds licht oranje gekleurd, ook deze dag brengt de grijze slang ons weer al kronkelend door de kloof één en elke bocht is toch anders als de zon op de bomen schijnt, dan stralen ze in vele kleuren groen, ook het water verandert steeds van groen naar blauwachtig groen, soms rustig, soms onstuimig, maar het is constant in beweging. 1 mei de dag van de arbeid, en overal zie je rook wolkjes, soms van bbq maar ze verbranden ook afval of zo iets, hele families zitten bij elkaar, vandaag zijn de winkels dicht het is feest, alleen de bakkertjes zijn open maar de restaurants zijn ook dicht( hoorde we later).
We komen op onze slaapplek aan, en gelukkig praten we al weer met elkaar, code rood is het niet geworden, deze x(cl18). We worden heel vriendelijk ontvangen door de eigenaar van CC, hij laat het toilet gebeuren zien, de keuken daar kunnen allerlei soorten thee pakken, bier staat koud in de koelkast, als we wat willen weten of zo kan je bij hem komen hij brengt je overal naar toe maar mogen ook zijn auto lenen en dat voor 25 euro en ja zelfs de wasmachine is gratis( gelijk 2 draaien gedaan).
Hij brengt ons naar de Pyramide ‘s van Bosnië, deze zijn pas ontdekt in 2005, en volgens de archeologen zijn van heel lang geleden 12.000 jaar geleden zijn al bewoond geweest. De gids die wij hadden vertelde vol trots en enthousiasme over deze Pyramide’s 5 in het totaal de pyramide van de zon is het hoogst 270 meter hoog, maar dat duurt nog even voordat je die kan bezoeken, een tunnel naar die pyramide graven duurt lang, ong 400km per jaar graven ze, vooral tussen juni en november dan komen er vrijwilligers van overal van dan om daar met de hand aan die tunnel te graven, ze hopen over 5 jaar bij die tunnel te zijn maar dan zijn ze nog niet in de pyramide zelf.
De lucht schijnt heel goed te zijn voor je longen dus diep ademhalen, bepaalde stenen zorg dat al je kwaaltjes weg gaan, dus daar heb ik ook maar ff mijn hand opgelegd, je weet maar nooit. Na dit allemaal te hebben gezien en gehoord kuieren we nog even langs al toeristische winkeltjes, we doneren nog wat muntjes voor de werkzaamheden aan dit verschijnsel en we gaan een Bosnische koffietje doen, dat word gezet in een koperen koffiekannetje en gedronken uit een ieniemiene koffiekopje geserveerd op een tinnen schaaltje met war suikerklontjes en Turksfruit, ik zeg je deze is zo zeker als je een bakkie neemt, kan je gewoon fluitend 2 nachtdiensten draaien. We bellen naar de meneer van de CC, en ja hoor die komt ons gezellig ophalen met zijn vrouw, hij spreekt Engels, zij spreekt Duits we kunnen lekker aan onze talen werken, hij begrijpt niet dat wij in Nederland blijven wonen, Nederland is niet meer van de Nederlanders.
We gaan lekker voor de camper zitten, ik doe 2 wasjes, Ben maakt onze fiets schoon en omdat we nooit meer gingen fietsen gaan we morgen op de fiets naar Sarajevo, staat ook niet in mijn reisplan, maar dat is fijn met een camper, er is geen plan, als we maar weer thuis zijn als onze kleinkinderen jarig zijn en dat is eind mei.
Ilse:2 mei 2025Gelukkig de vrieskamper is veranderd naar koelcamper zal in de loop van de dag wel weer de normale temperatuur worden in enzoooo.