9-05-25 naar Berat, stad van duizend vensters

9 mei 2025 - Berat, Albanië

Op de planning staat het kasteel van Berat en de stad zelf, dus zodra onze teamtaken zijn gedaan, halen we de fietsen van de rug van “ En Zooo”, en beginnen we aan de klim naar boven, wij slapen aan de voet van de berg waar het kasteel op stad. Het kasteel dateert uit de 13e eeuw en ligt aan de rivier de Osum, tussen de muren van het kasteel staan ook nog allemaal huisjes, die worden bewoond of het zijn hotel, B&B’s en souveniers shops, maar niet opdringerig, eigenlijk zijn ze dat helemaal niet in Albanië, we beklimmen de ruïne, je mag overal lopen, het kasteel hoort waarschijnlijk ook bij de opvoeding van de kinderen want er lopen aardig wat klassen rond van verschillende leeftijden, wij struinen de paadjes af, Ben gaat weer een kletspraatje houden met een bewoner en we mogen bij hem binnen kijken, hoe hij woont, zelfs de slaapkamer mogen we zien, we maken nog een kletspraatje en gaan weer door, we gaan een klein kerkje binnen, daar mag niet gefotografeerd worden, ik houd mij aan de regels, kon ook niet anders werd scherp in de gaten gehouden, de muren waren versierd met schitterende fresco’s, ik snap met flits ja maar zonder flits kan best. Wij gaan het kerkje weer uit, en we zien de bewaker ook weg gaan, dus plan bedacht, Ben gaat op de uitkijk staan en ik loop snel terug en knip snel een paar foto’s, als die man dan terug komt geef  Ben een seintje, zo gezegd zo gedaan, alleen niet op gerekend als de bewaker er niet is gaat het kerkje op slot, God straft onmiddellijk, dit was een slecht plan, we kuieren weer verder, het uitzicht vanaf de ruïne is ook mooi, je kijkt op de rivier en op een gedeelte van de stad,  de oude witte huizen met bruine daken geven het stadje iets speciaals, we verlaten het kasteel, het is een wirwar van touring bussen en gewonen auto’s, die naar het kasteel willen, wij laveren ons daar door heen, en zodra we kunnen gaan we met een snel treinvaart naar beneden, denk een gangetje of 40. We gaan door naar het stadje, wat op de UNESCO staat, en wij kuieren de wijk Mangalemi in, maar eerst zetten wij onze fietsen vast aan de brug, waar een visser met net op visvangst uit is op een speciale manier, hij gooit het net in het water trekt hem dicht en als hij geluk heb zit er vis in, maar hij vangt altijd wel wat, kan ook troep zijn, want het water is hier niet zo schoon. We kuieren weer verder, we besluiten om wat te eten, gaan op een terras zitten en ja hoor, daar zitten de mensen uit Leiden ook, en alle klassen die op de ruïne waren komen hier ook naar toe, gezellige drukke boel dus. We kuieren nog wat door de wijk heen en besluiten op camper aan te gaan, het loopt tegen eind middag en even zitten op een stoel is ook wel lekker, de fietsen weer op de rug van “En Zoooo” en wij aan een sapje, ik pak nog x met fototoestel op en loop naar de begraafplaats, want die zit er heel vrolijk uit, Ben gaat ff lekker kwijlen, ik maak wat foto’s  op de begraafplaats, die echt weer heel groot is, en dan valt mijn oog op 2 mooie honden(die leven) die liggen te rusten op een steen, ik moet gelijk denken aan de film Hachi.

Ingang KasteelKasteel poortRuïnePoezekindMmmm, lekkerAlbaniëStad BeratBegraafplaatsKijk ze mooi liggen

1. Ria Bakker:
    10 mei 2025
    gaaf weer mag ik vragen waarom jullie voor deze trip gekozen hebben Karin en Ben
  2. Ben en Karin:
    10 mei 2025
    We wilde eerst naar Roemenië, maar de sneeuwgrens kon nog laag liggen zodoende deze landen, nog niet zo toeristisch en onbekend.
  3. Esther Esser Vis:
    Lag een beetje achter.
    Lekker onder de veranda te smullen van jullie avontuur en ben weer helemaal bij. Leuk om jullie weer te mogen volgen.
    Geniet en beleef samen lekker verder.
    Liefs Xxx