11 september, welke kant “Of Zoooo????” Op

11 september 2024 - Czestochowa, Polen

11-9 blijft altijd een speciale dag in de geschiedenis, ik heb toch maar besloten om veder te gaan naar Crestochowa ipv Poeldijk🤣, er word nog niet veel gepraat en gezongen in de camper maar we trekken verder. We rijden door spookachtig Polen er hangt een mist over de landerijen, door de mist zie je soms vaag een dorpje of een huis staan, “ Of Zooo????” snort weer door, in camper is de temperatuur nog steeds koel, Ben doet de verwarming aan en ik zoek een CD op,  en de Poolse muziek en taal zat, opeens zingt Bruce Springsteen door de radio en mijn gedachten gaan terug in een heel ver verleden elke maandag zwemles met de meiden, en altijd de Boss in de auto, we zongen hem uit volle borst mee, en nu neurie Ben en ik hem ook mee. We maken een stop bij de super met het lieveheersbeestje, volgens Justyna en haar ouders de beste en de goedkoopste supermarkt van Polen, en we slaan wat eten in, we nemen ook een lekker koffie broodje mee, Ben pakt er een en zegt zullen we deze nemen, ik zeg ja, maar dan zonder mieren, broodje terug gelegd en 2 etage hoger lagen overheerlijke puddingbroodjes zonder extra vlees, dus die namen we mee, en ze waren echt heel lekker. Ondertussen was de mist verdwenen en de temperatuur zowel buiten als in de camper weer lekker.

Verder door naar Jasna Gora, op de snelweg zagen we het al liggen, maar wisten het niet zeker, maar we zaten goed, de camper geplaatst op vak F, op vak E en F mag je gratis parkeren met stroom, je kan hier schoon water pakken en vuil water lozen en dat allemaal gratis, waar vind je dat nog. Na de lunch gingen we het Paulinerklooster bezoeken, dit is echt een heel dorp waar je wel een paar uur zoet ben,  we komen bij de ingang en zien allemaal bordjes wat niet mag, de knieën mogen niet gezien worden, Ben en ik kijken naar onze knieën, ja die zien wij wel, terug naar de camper dan maar een lange broek aan, ook al geloven wij niet we hebben wel eerbied voor die wel geloven.Het klooster  is een van de belangrijkste plaatsen van de Mariacultus en een zeer belangrijke bedevaartsoord voor katholiek Polen, hier hangt de icoon van de Zwarte Madonna die zou in 1384 hier gebracht zijn, het schilderij is niet vaak in zijn natuurlijke staat te zien zowel Maria als Jezus zijn gekleed met een jurk van de duurste stoffen, de mooiste edelstenen en bloedkoralen zodat je alleen het gezicht en de handen zien , het schilderij heeft meerdere jurken, waaronder een robijnen jurk met echte robijnen, er lopen hier dagelijks honderden gelovigen en sommige lopen op hun knieën het rondje om het schilderij, wij lopen ook het rondje maar niet op ons knieën, wij zijn niet gelovig, ik kijk mijn ogen uit, alles blinkt hier, er loopt hier van alles de toerist, de gelovige, priesters, nonnen, en echt ook nog jongen mannen die priester willen worden of al zijn, dat kan ik niet zien, ze hebben allemaal verschillende kleuren jurken aan, ik kan de zwarte, maar sommige zijn in het wit met een blauw kruis. Ook zijn hier veel invalide mensen, die komen huilend uit het allerheiligste deel, dan kan verschillende redens hebben.

Wij sjouwen de toren in en klimmen omhoog, tot dat we niet verder mogen, het zijn heel wat trappen, daarna lopen we een rondje, je kan kruistocht van Jezus lopen, niet echt natuurlijk maar de beelden, ook komen we de Paus nog tegen, de Poolse Paus.

Als het donker word loop ik nog ff terug, Ben blijft in de camper, die gelooft het wel, lange broek weer aan, het is nog steeds druk er blijven mensen komen zelfs met eigen klapstoel, wat is geloof toch mooi als je er in gelooft.

Ben zegt, ze kopen hier allemaal zakjes met kraaltjes, Ben dat is de rozenkrans, om te bidden.

De supermarktPlafondZwarte MadonnaHet heilig domPriester, die moe isBewijs dat geweest zijnOok moest het klooster verdedigd wordenDe PausMijn hobbyBij het vallen van de avond

1. Gerard:
    12 september 2024
    Weer een mooi verhaal Karin en Ben zo te vernemen gaat het Camperen jullie goed af ga zo door gr Gerard&Ilse