12) Duinkerke, Saint Valery sur Somme, Normandië

2 oktober 2025 - Le Crotoy, Frankrijk

Vanochtend, na dat boel aankant was op naar het museum, dit museum gaat over de 2de wereldoorlog, wat hier allemaal gebeurd is. De gebeurtenis heeft een grote impact op Duinkerken gehad en waarschijnlijk nog steeds, het museum is niet groot maar word toch nog druk bezocht en zelfs door jonge mensen, zo jong dat ze in de kinderwagen zaten te jengelen. Die snappen hier toch niets van.

Klein stukje geschiedenis:

Operatie Dynamo 26-5 tot 4-6-1940 heeft het Britse leger meer dan 100.000 Franse soldaten geëvacueerd ( Hel van Duinkerke), de evacuatie was een succes maar een nederlaag voor de geallieerden. De rode klaproos staat voor het Britse leger, hier.

We trekken door naar onze slaapplaats en kuieren door het Franse landschap, de boeren zijn druk in de weer, tractoren vol landbouw vuil, de grond moet weer schoongemaakt worden voor dat de nieuwe plant er in gepot kan worden. Hier en daar staat er in de verte een boerderij,  de hier kan je niet klagen over de herrie bij de buren.

We schommelen over de binnen weggetjes, met leuke huisjes en zo komen we het dorp in waar we overnachten, het gaat een beetje fout, we luisteren niet goed naar onze navi en staan ineens voor de stadspoort, waar deze camper niet door heen kon, dus in zijn achteruit maar dan staan er gelijk al auto’s achter, even gebaren dat wij naar achter moesten, gelukkig begrepen ze mijn gebarentaal mijn Frans is nl niet zo best meer.

We nemen ff een soepje en trekken dan het stadje in, wat we lekker knetter is, schattige huisje, we klimmen en dalen en dwalen door het dorpje en langs de kust, we stappen nog de kerk binnen en dan gaan we op ons gemak naar de camper, waar we heerlijk buiten nog een drankje nuttigen.

Hoop dat ik vannacht beter slaap dan afgelopen nacht, mijn c1,2,3, ben vannacht zelfs pijnstillers gaan innemen.

2de wereldoorlog2de wereldoorlogOperatie DynamoSlaapplekOm het luik vast te zettenGelukswormpje neer gelegdSchattige huisjesDe PoortHeilig beeldSaartje, die besluit om bij Pris en Gras te blijven

1. Ilse:
    2 oktober 2025
    Niet samen maar toch ook wel samen. Ook wij stonden vandaag voor een viaduct van 2.10 hoog waar we echt niet onder door konden
  2. Jeannette:
    3 oktober 2025
    Weer n mooie reis met belevenissen.
    Leuk om mee te lezen.
    Heel veel ple,ier
  3. Ria Bakker:
    3 oktober 2025
    veel plezier met het nieuwe avontuur