14-5-25 Het blauwe Oog en Butrint, deden we vandaag aan.
Vanochtend vroeg werd “En Zooo” al gestart, druk programma vandaag, eerst op zoek naar het “ Blauwe Oog” , dus ze snorde al snel de heuvels weer op, ook hier staat het land weer volop met kleurige onkruid, de kleuren variëren van wit, geel, paars, blauw en zachte tinten groen, maar ook vol met bijenkorf, de bijen doen zich te goed aan de honing van deze bloemen, en overal langs de kant van de weg kan je dus honing kopen, heb natuurlijk ook een potje gekocht, kijken hoe deze honing smaakt, net zo lekker als die uit Polen of misschien lekkerdere. Ziet nu al onze Justyna haar hoofd schudde en hoor haar zeggen, nee Karin, de honing uit Polen is de lekkerste honing die er is. Terwijl we onderweg zijn houdt ik de uit agenda ook goed in de gaten, en de eerste kaartjes zitten al in de pocket, een avondje lachen, gezellig.
En terwijl dit allemaal geregeld is snort onze “ En Zoooo” of de grijze slang naar het natuurverschijnsel “ Blue Eye”, het is eigenlijk een karstverschijnsel, het is een zoetwaterkrab die waarschijnlijk meer dan 50 mtr diep is waar per seconde 6 kubieke mtr, helder mineraalwater naar boven komt, tenminste dat begrijp ik uit het verhaal.
Het is gelukkig nog niet zo druk, als we aankomen zetten de camper op zijn plek en gaan zelf nog ong 3 km lopen, terwijl we lopen hoor ik de kikkers hun best doen, vogeltjes fluiten en denk ik wat ben ik blij met mijn oren in mijn oor, sommige geluiden heb ik al een hele tijd niet meer goed gehoord, oké sommige geluiden wil je niet horen, ik weet.
We komen aan en er vliegen overal blauw juffertjes rond en licht blauwe vlinders, wat een mooi gezicht, ook ben ik onder de indruk van dit mooie blauw water, Ben niet, zegt is niet echt, maar dat is het wel, maar goed na een half uurtje heb je het wel gezien en word je eigenlijk weg gekeken want andere mensen willen ook kijken. Dus het end weer terug en de parkeerplaats staat vol als we terug komen, over een paar jaar moet je hier flink voor gaan betalen, nu waren we maar een paar euro kwijt. Op naar Butrint dat is gauw een uurtje rijden over deze wegen, dus “En Zooo” geint weer aan zijn tocht, deze grijze slang is net gemaakt, hij is nog zo mooi donker grijs, en zo slingeren we weer een stuk verder Albanië in en zitten zowat tegen de Griekse grens aan, ook bij Butrint is het mega druk, busladingen vol worden daar gedropt en wij betalen de hoofdprijs om binnen te komen 11 euro op en is het dit waard, vind van niet, zoals iemand alternatief mij zei, het is oude meuk en dat klopt sommige stenen liggen er 5 eeuwen voor christus, dat vind ik dan weer knap dat ze dat hebben kunnen uitzoeken, en wat het voor moet stellen, en dan de tekeningen erbij hoe het er waarschijnlijk vroeger heb moeten uitzien, maar ikheb er niets mee, wat voor christus is gebeurd is z’n end weg, ik vind het meeste na christus wel interessant, kan ik nog behappen, maar goed dat Butrint moet gesticht zijn door de Grieken, die uit Troje zijn gevlucht het schijnt een havenstad ooit te zijn geweest maar dan wel voor christus meerdere beschavingen en culturen zijn daar ooit bezig geweest, wij lopen daar 2 uur rond, bekijken die oude meuk en gaan er dan weer rokend vandoor met de techniek van deze eeuw. We gaan naar Himare, stond gelukkig niet op de planning, eigenlijk Ksamil, maar dat is een soort Bodrum van dik 20tig jaar geleden, nog in op mars en niet wat we zoeken, nu is Himare niet veel beter, ook meer toeristisch, maar eerst moet “ En Zooo” nog flink werken en eigenlijk de chauffeur ook, eerlijk is eerlijk, wat een bochten weer, maar niet alleen bochten, moeders loopt met haar 3 koeien naar stal op haar gemakie langs de weg, schaapherders met kuddes komen ook weer naar huis, en als je dan denkt de kudde is naar de overkant, komen er altijd nog een paar aankakken, zijn altijd de zelfde die te laat vertrekken. Lopen 2 paarden met kannen op hun rug, maar het veulen dartelt los van links naar rechts over de weg, en dan heb je gelukkig ook nog honden die langs, over, op de weg lopen.
Al met al het was weer een hele rit, de overnachtingsplek die we wilde konden we niet vinden,dus we staan nu op een camping, je mag overal wild staan maar er is nergens een fijn plekje en op de P’s alleen overdag en het is warm,dus een lekker douche, kan geen kwaad, loop nog even naar het strand maar het is overal kei,,grind en iets van ontlasting( hond), hendel nieuwe waterschoenen, mijn chauffeur slaapt al, ik ga ook, Weltrusten.
Magda:15 mei 2025Apart dat blauwe oog
Ben en Karin:17 mei 2025Ik vond het echt wonderlijk